O wyjątkowych właściwościach zdrowotnych czarnej jagody świat usłyszał ok. 1900 r. dzięki Rasputinowi. Syn cara Mikołaja II – carewicz Aleksy cierpiał na ciężką dyzenterię i żaden z ówczesnych sławnych lekarzy, dysponujących arsenałem najlepszych leków, nie był w stanie go wyleczyć. Rasputin, korzystając z doświadczenia medycyny ludowej, podał obłożnie choremu odwar z czarnych jagód i dokonał jego niezwykłego uzdrowienia. Czarna jagoda ma wiele właściwości leczniczych. Pomaga m.in. w leczeniu: cukrzycy, zaćmy, stanów zapalnych jelit, zespołu jelita drażliwego, przy zapaleniu nerek. A ostatnio prowadzone badania naukowe potwierdzają, że suplementacja jagodami m.in. zmniejsza ryzyko demencji i działa przeciwnowotworowo.
W celach leczniczych wykorzystywane są zarówno owoce, jak i liście czarnej jagody. Dojrzałe owoce zbieramy pod koniec czerwca, suszymy je początkowo w temperaturze ok. 30°C, a później podwyższamy temperaturę do 60°C. Liście natomiast zbieramy pod koniec owocowania roślin, a więc od sierpnia do września, i suszymy je w zacienionym miejscu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Odwar z surowych lub suszonych jagód jest bardzo dobrym lekarstwem na biegunki i dyzenterię. Pijemy go 2-3 razy dziennie po posiłkach po pół szklanki w przypadku biegunki, miażdżycy czy przy nadciśnieniu. Możemy też płukać nim gardło w anginach.
Pasteryzowane owoce czarnej jagody polecane są w biegunkach, nieżycie jelit, zatruciach pokarmowych.
Domowym sposobem można przygotować sok z jagód. Mogą go przyjmować osoby skarżące się na ból brzucha, o wysokim poziomie cukru oraz pragnące wzmocnić zdrowie oczu. Po łyżeczce soku możemy dodawać do herbaty. Jest on naturalnym źródłem witamin i mikroelementów.